InHoReCa  in your country
SRBIJA
Hoteli
19.07.2019.

SRBIJA

Kako je Vlasina ostala bez hotela

Kada je biznismen Ali Abdula Ms al Maki iz Katara tačno pre tri godine postao većinski vlasnik dva hotela na obalama Vlasinskog jezera – Vlasina i Promaja i po jednog u Crnoj Travi i Surdulici – Vilin lug i Srbija, njegov zastupnik u Srbiji Ali Albakir je obećavao da će ti veliki objekti za tri ili četiri godine dobiti tri ili četiri zvezdice i da će investitor sagraditi još jedan hotel sa pet zvezdica, ali od tog obećanja do danas nema baš ništa.

Ne samo što ovaj arapski biznismen nije ispunio obećanja da će već ostarela zdanja, kupljena za 1,08 miliona evra, pretvoriti u bilistava i napraviti turistički centar na jugu Srbije, nego je kupljene hotele zatvorio i sada oni zvrje prazni, osim onog u Surdulici gde se vikendom u prizemlju održavaju veselja kao i prošlog leta u hotelu Vlasina.

Najavljen izgled hotela na Vlasini

Tako je cela Vlasina, biser juga Srbije, ostala bez oko 300 ležajeva namenjenih turistima, što je u poređenju sa smeštajnim kapacitetima u privatnim poluhotelima i vilama sa oko, maksimalno 80 ležajeva, veliki gubitak. A celo to područje oslanja se upravo na razvoj turizma. Prema nekim orijentacionim računicama, Vlasinu godišnje poseti oko 200.000 turista, a najmnogobrojniji gosti su iz obližnje Bugarske.

Taj stranac je zatvorio sve hotele i ništa ne radi. Ovaj hotel u Surdulici izgleda isto kao kada je napravljen pre 30, 40 godina. Navodno je renovirao sobe na tri sprata, međutim, nema recepciju ni recepcionara i tu pravi samo svadbe i veselja, priča za Jugmediju Novica Tončev, predsednik Skupštine opštine Surdulica.

Taj hotel je do pre prodaje upošljavao oko 100 radnika i imao godišnji promet od oko 60 miliona dinara. To je, ujedno, i jedini hotel u malenoj Surdulici ispod Vlasinskog jezera, opštini koja gazduje Vlasinom.

Tončev kaže da je više puta razgovarao sa ljudima koji predstavljaju većinskog vlasnika četiri hotela i da su se oni žalili na krizu u Kataru i na nedostatak novca.

Hotel Promaja na Vlasinskom jezeru je urasao u korov, ali nedaleko od njega zida se lepši i veći, mada se ne zna ko je investitor. Slična situacija je i sa hotelom Vilin lug u Crnoj Travi, jedinim hotelom u siromašnoj, ali za turiste atraktivnoj opštini.

Hotel sa 36 ležajeva ne radi od kada ga je kupio taj biznismen iz Katara. Zvrji prazan. Niko ovde nije ni svraćao od investitora, bar ja nisam video. Ruke su nam odsečene zbog tog hotela. Sada se javljaju neki domaći investitori da ga kupe jer je u dobrom stanju, ali većinski vlasnik za njega traži 600.000 evra. Za taj novac mogu dva takva hotela da se naprave, komentariše Slavoljub Blagojević, predsednik opštine Crna Trava.

Izvor: Jugmedia/eKapija
Foto:eKapija/You Tube

-