InHoReCa  in your country
SRBIJA
Hoteli
21.05.2020.

Istorija hotela u Srbiji - priča o hotelu „Srbija“ u Makedonskoj ulici

Jedan je od najstarijih hotela iz XIX veka, najverovatnije potiče iz 1844. godine.

Dragi čitaoci, pred vama je prvi deo specijalne edicije posvećene razvoju hotelijerstva u Srbiji, u periodu do Drugog svetskog rata.

U želji da prikažemo našoj čitalačkoj publici veoma zanimljiva i dinamična kretanja na tržištu hotela, došli smo na ideju da, u saradnji sa profesorom istorije Markom Stanojevićem, objavimo ovo posebno izdanje, koje je jedinstveno na našem tržištu.

U prvom delu edicije, možete da pročitate zanimljivu priču o hotelima Staro zdanje, prvom hotelu u Srbiji, i Srpska kruna u Uzun-Mirkovoj ulici, koji je bio drugi na našoj teritoriji, kao i priče o beogradskim hotelima u Knez Mihailovoj ulici.

Hotel „Srbija“

Foto: Hotel „Srbija“, 1930. godina

Hotel „Srbija“ nalazio se u današnjoj Makedonskoj ulici. Projektant ove prilično jednostave prizemne zgrade nije poznat.

Prvobitni naziv hotela bio je „Zlatni Prag“, dok se u spisku kafana iz 1860. godine pominje, pretežno, pod imenom „Srbija“. Imao je u svom sastavu mehanu sa četiri sobe, jedan dućan, furunu i podrum. Hotel je bio svrstan u hotele trećeg reda. Takav status zadržao je do Drugog svetskog rata. Uprkos tome, kao jedan od najstarijih hotela, zadržao je kvalitet usluga na visokom nivou.

U jednom od sačuvanih oglasa u „Novom glasniku“, iz 21. avgusta 1888. godine, napisano je: ,,Radnja ova je snabdevena čistim posteljama, dobrim pićem, topčiderskom vodom i ukusnom hranom, a cene su vrlo umerene.”

U vodiču, iz 1928. godine, navodi se da hotel „Srbija“ ima poznati veliki restoran i veliki broj prvoklasnih soba. Hotel je bio poznat po svojoj čistoći, o čemu svedoči raspisan neobični konkurs za higijenske uslove, pod kojima su poslovale beogradske kafane, restorani i hoteli. Prvu nagradu dobili su novoizgrađeni hoteli „Mažestik“ i „Kasina“. Ocenjivački odbor predložio je i da se vlasniku hotela trećeg ranga „Srbija“, gospodinu Milanu Krasiću, izrazi i dodeli pohvala za primerno održavanje čistoće, iako je hotel ,,Srbija” bio „smešten u staroj zgradi, koja ne ispunjava sve zakonske uslove hotela trećeg ranga“.

Zgrada hotela bila je veoma stara. Prepravkom prvobitne četiri sobe, njihov broj se, u periodu renoviranja, povećao na, čak, osamnaest. Sobe su izdavane po ceni od jednog do dva dinara. Fasada prema Makedonskoj ulici bila je skromna, sa jednostavno profilisanim krovnim vencem. U toku proleća i leta, na trotoaru ispred hotela, bili su raspoređeni stolovi. Restoran je imao platnenu nadstrešnicu sa natpisom hotela, okrenutu prema ulici.

Vlasnici su planirali da sruše građevinu zbog starosti, ali ih je u toj nameri sprečio rat. Zgrada hotela nije bila srušena u toku Drugog svetskog rata, ali je bila vidno oštećena. Vlasnici su, nakon rata, podneli molbu Građevinskom odesku da im omogući popravku zgrade. Posle uviđaja, to nije odobreno, te je, ipak, srušena.

-