InHoReCa  in your country
SRBIJA
Hoteli
08.11.2018.

Ivan Vitorović, generalni direktor, Mona hotel management

HSM Weekend - platforma za unapređenje znanja i veština

U susret drugoj po redu Hotel Sales And Marketing Weekend konferenciji, koja će biti održana na Zlatiboru od 16. do 18. novembra, razgovarali smo sa Ivanom Vitorovićem, generalnim direktorom kompanije Mona Hotel Management, koja je organizator događaja.

Razgovarala: Milica Milutinović, milica@instore.rs

Kako biste ukratko najavili Vašu predstojeću konferenciju i pozvali Vaše kolege da se pridruže HSM Weekend-u?
Hotel sales and marketing weekend je drugi po redu događaj koji se organizuje na Zlatiboru, nastao kao ideja širenja znanja i iskustva o ovoj temi i naravno druženja i upoznavanja među kolegama koji u prodaji svojih usluga moraju da komuniciraju i dobro poznaju tržište. Prepoznao sam ovu inicijativu kolega iz teorije i prakse i zajedno smo svi napravili ovaj događaj, za koji želimo da bude platforma za unapređenje znanja i veština zaposlenih u našoj industriji! Duboko verujem da unapređivanjem znanja pojedinaca, povećavamo konkurentnost cele destinacije!

S obzirom na to da je jedna od tema HSM Weekenda emocionalno brendiranje, možete li nam reći koliko Vam je tokom Vaše karijere ova vrsta ponašanja donela koristi i ako imate neke dobre primere iz Vaše prakse navedite ili neke možda iz kojih ste učili?
Svake godine je neka konkretna tema i sada je to Emocionalno brendiranje u delu marketinga. Ako se malo bolje zapitamo, šta je marketing ako ne emocija koja nas povezuje za neki proizvod ili uslugu!? Da ne pričamo sada o definiciji u teoretskom smislu. Dakle, govorimo danas o turizmu kao industriji iskustva i tu se sama emocija nameće kao bitan faktor. Sada kada pogledam sve ono što smo mi radili u našoj hotelskoj kompaniji za proteklih petanest godina u stvari i jeste da smo komunicirali sa potrošačima spram njihovih potreba, kroz kreiranje raznih pakata gde smo utkali neki deo emocija, naravno iskumunicirano na pravi način... Opet spram emocija. Dakle, ta komponenta je izuzetno bitna kako u kreiranju proizvoda, tako i u komuniciranju tog proizvoda sa tržištem.

Revenue management je neophodan za uspešno funkcionisanje u hotelskoj industriji. Nažalost, nedovoljno primenjivan među našim hotelima. Šta mislite da je potrebno uraditi za njegovu demistifikaciju?
Ovo je druga tema iz prodaje, nešto o čemu se jako puno priča i što se koristi u gradskim centrima, ali unutrašnjost u Srbiji i dalje ne vidi taj potencijal. Kako demistifikovati ovaj fenomen – pa najbolje kroz edukaciju! Zato smo i stavili ovo kao temu, da sve oni koji počinju uputimo na pravi smer, a iskusne poznavaoce dodatno informišemo o najnovijim trendovima! Cela industrija u razvijenim turističkim zemljama odavno počiva na dinamičkim cenama i razrađivanju on-line i off-line kanala marketinga... Mi tu dosta kaskamo kao industrija. Siguran sam da će predavanje Alyson Hazel Northfield iz kompanije Revenue by Design iz Londona odgovoriti na sva ova pitanja.

Na konferenciji će, između ostalog, biti govora i o GDPR-u u hotelskoj industriji? Mislite li da će to biti baš težak posao za naše hotelijere da mu se prilagode?
Sve što se mora nije teško. Tako i ovaj deo. Najbolje je u samom početku praviti sistem koji poštuje ove postulate koje je usvojila Evropska unija i koji se odnose na njene članice. Nas tangira u komunikaciji i obradi podataka koje su članice EU, ali smatram da treba usvojiti sve ove principe kako sutra ne bismo radili dupli posao. Zahteva određene procedure, ali ništa što nije nemoguće i jednostavno je ako se razume! Zato ćemo pričati o tome!

Među predavačima na konferenciji će osim srpskih stručnjaka, biti i nekoliko njih iz regiona. Činjenica je da su turizam i hotelijerstvo na višem stupnju u susednoj Sloveniji i Hrvatskoj, ipak, mislite li da i mi imamo primera dobre prakse i nešto što mogu od nas da nauče?
Sama činjenica da je GDP od turizma u Hrvatskoj oko 8 puta viši od GDP od turizma u Srbiji govori u prilog da je to razvijenija grana u susednoj zemlji. Slovenija beleži oko dva i po puta viši GDP. A govorimo o zemljama koje imaju dva do četiri puta manje stanovnika. Zato i treba analizirati njihov razvojni put, videti šta je dobro i učiti na greškama.

Sa druge strane, smatram da su hotelijerstvo u Beogradu i par turističkih centara na jakom visokom nivou. Imamo jako dobar servis, odličnu ponudu hrane i pića, koje se može porediti sa najrazvijenijim evropskim centrima. Takođe, komponenta zabave je bitan i komparativan momenat jer je pre svega Beograd - grad koji nikada ne spava. Ne zaostaju ni Novi Sad, Kopaonik, Zlatibor. Smatram da u kontekstu tog dela naše kolege iz susednih zemalja i te kako mogu da nauče. Međutm, unutrašnjost Srbije nije na takvom nivou, hoteli nisu doživeli suštinsku transformaciju upravljanja, tehnološka komponeneta u radu nije na zavidnom nivou, kao ni diferenciranje proizvoda. Nismo jasno defisanli naš proizvod. Tu ima još puno posla. Potrebno je raditi na podizanju veština i unapređenju tehnološke opremljenosti!

-