InHoReCa  in your country
SRBIJA
Hoteli
13.03.2020.

SRBIJA

Hotelijeri očekuju pomoć države, stanje alarmantno

Stanje u hotelijerstvu je alarmantno, više od 90 odsto aranžmana je otkazano, a prvi radnici već otušteni - poručeno je na vanrednoj sednici Upravnog odbora Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Hores.

Na sednici održanoj u hotelu Mona Plaza povodom aktuelne situacije izazvane korona virusom, predstavljen je izveštaj o broju otkazanih rezervacija u februaru i martu ove godine, kao i o ukupnoj finansijskoj šteti nanetoj hotelskim objektima na teritoriji Srbije.

Predsednik skupštine Hores-a Tomislav Momirović upozorio je da hotelijerski biznis u Beogradu i većim gradovima prestaje da postoji.

Znate šta se dešava kada biznis padne za 10, 15, 20 odsto, a mi smo danas u situaciji da se poslovi tope na nivou od 80 do 90 odsto. Prvi hoteli su danas zatvoreni i radnici otpušteni, određeni broj hotela danas nema novca da isplati plate i obaveze svojim zaposlenima i to su činjenice na koje mi moramo da ukažemo, istakao je Momirović.

Kako je podsetio, hotelijeri ne traže pomoć države u redovnim okolnostima, ali ova situacija prouzrokuje razarajuće posledice po hotelski biznis.

Znate da 50 odsto našeg prihoda odlazi na poreze, a mi trenutno prihod nemamo, tako da će biti upitno kako možemo da platimo poreze u tim okolnostima i jasno je da se ove stvari neće stabilizovati u skorijem periodu. Stoga će naš prvi predlog Vladi Srbije biti upravo smanjenje poreza, zaključio je Momirović.

Direktor Hores-a Georgi Genov saopštio je da je, prema podacima dobijenim od 64 hotela, broj individualnih otkazivanja gostiju iznosio 7.132 noćenja, dok otkazani broj noćenja kada su u pitanju grupe iznosi 25.357.

Naravno, ovo je samo podatak koji smo dobili od hotela kojima smo slali upit, daleko je veći broj otkazanih aranžmana i noćenja s obzirom na to da svakog momenta pristižu nove informacije, te ćemo za desetak, 15 dana znati koliko je otkazano do prvog maja, rekao je Genov.

On je dodao da je u planu da se 15. maja održi Skupština Hores-a, gde će biti utvrđeno kolika je zapravo šteta i na koji način će Udruženje dalje delovati. Takođe, istakao je i da su od Svetske zdravstvene organizacije pristigla uputstva o tome kako bi zaposleni u hotelima trebalo da se ponašaju, koje mere da se primene, a ovih dana će biti rešene i sve procedure kada je reč o posluživanju. Jedan od predloga je ukidanje švedskog stola i uvođenje direktnog posluživanja, istakao je Genov.

Predsednik Upravnog odbora Hores-a Aleksandar Vasiljević naveo je da su veliki hoteli počeli da se zatvaraju sprat po sprat, da su počeli da dezinfikuju spratove, jer verovatno neće doći do povećanog broja gostiju u narednih pet nedelja. Stoga, kako je istakao, očekuju da će ova situacija potrajati sigurno pet do šest nedelja.

Sednici su prisustvovali predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Privredne komore Srbije, Turističke organizacije Srbije i Turističke organizacije Beograda.

-