InHoReCa  in your country
SRBIJA
Hoteli
08.02.2019.

SRBIJA

Hotel Staro Zdanje otkupljuje Grad Aranđelovac

Nakon što su krajem januara, posle decenija propadanja, ruinirani aranđelovački hoteli Staro zdanje i Šumadija, dobili novog vlasnika, početkom februara je došlo do još jednog malog preokreta.

Naime, kupac - Aranđelovčanin Radovan Milojević, inače vlasnik privatne kompanije Stublina d.o.o kupio je za oko 1,75 miliona evra oba ova hotela, kao i gostionicu Arkade, otvoreni bazen, "Školjku" (otvorena scena u parku Bukovičke banje) i Lovački dom na Bukulji. Ubrzo nakon kupovine započeti su pregovori novog vlasnika i predstavnika Opštine Aranđelovac tokom kojih je dogovoreno da, ipak, hotel Staro zdranje i "Školjka" budu ustupljeni Opštini Aranđelovac, koja će kupiti pomenute objekte od investitora po procenjim vrednostima.

Na taj način biće ispunjena želja ogromne većine građanki i građana Aranđelovca i simbol grada Staro zdanje će po prvi put u istoriji postati vlasništvo opštine Aranđelovac. Do sada je hotel bio u više različitih oblika u vlasništvu države ili privatnih lica, što je onemogućavalo njegovu rekonstrukciju, navode iz Opštine.

Predsednik opštine Bojan Radović je izjavio da će Opština u najkraćem roku pokušati da nađe novac, kroz sopstvene prihode i sredstva preko fondova EU i nadležnih ministarstava kako bi se hotel kupio, a potom i rekonstruisao. On je naglasio da je želja da se rezidencijalnom zdanju vrati prvobitna namena, sa svim umetničkim i istorijskim vrednostima, zatim da se koristi i u komercijalne svrhe kao nekada u prošlosti, međutim samo kao celina parka i uz mogućnost korišćenja svih građana Aranđelovca.

Milojević je kazao da kao građanin Aranđelovca je osetio potrebu da pomogne svom gradu, da pored ulaganja u razvoj privrede, njegova porodica želi da pospeši razvoj turizma i da je, kada je uvideo da nema drugih interesenata, rešio da kupovinom hotela pokrene proces obnove. Rekao je da, nakon dogovora sa predstavnicima lokalne samouprave, je odlučio da proda hotel Staro zdanje Opštini i na taj način izađe u susret željama svih građana Aranđelovca da ovaj objekat postane vlasništvo grada. Izrazio je nadu da će u najskorije vreme početi izrada planske i projektne dokumentacije i da hoteli i čitav kompleks oko njih budu završeni u što kraćem roku. Kazao je da mu je želja da objekti sačuvaju autentničnost, što je i zahtev Zavoda za zaštitu spomenika, i da ceo prostor bude i lepši nego što je ikada ranije bio.

-