InHoReCa  in your country
SRBIJA
Hoteli
08.08.2019.

CRNA GORA

Hotel Plaža u Herceg Novom izdat u zakup

Vektra Boka izdala je hotel Plaža preduzeću iz Budve kako bi izbegla priliv sredstava na račun firme koji je u blokadi i time onemogućila isplatu radnika, saopštio je predsednik nevladine organizacije (NVO) Bivši radnici Vektra Boke, Đorđe Rajak.

On na konferenciji za novinare nije naveo o kojoj je firmi-zakupcu reč, prenosi Radio Jadran. Rajak je kazao da su bivši radnici Vektra Boke organizovali konferenciju kako bi još jednom upozorili da ne mogu da ostvare svoja prava i naplate potraživanja po osnovu poreza i doprinosa koja su im Ustavom zagarantovana i u skladu su sa Zakonom o stečaju.

Bivši radnici, njih oko stotinu, obratili su se i Poreskoj upravi (PU) zbog preduzimanja neophodnih mera, kako bi mogli da ostvare prava i naplate potraživanja. Pre PU, obraćali su se pismenim putem i poslodavcu, stečajnom sudiji i upravniku, kako bi se ispoštovale sudske i ustavne odluke.

Rajak je podsetio da su Planom reorganizacije preduzeća, koji je usvojen početkom 2017. godine, radnička potraživanja svrstana u treći umesto u prvi isplatni red.

On je objasnio da je odlukom Ustavnog suda iz juna prošle godine prestao da važi deo člana Zakona o stečaju pa sva potraživanja bivših radnika spadaju u prvi isplatni red, a ne samo potraživanja dospela 24 mjeseca prije uvođenja stečaja.

Privredni sud uveo je stečaj u Vektra Boku u junu 2015. godine zbog četiri miliona evra duga prema Crnogorskoj komercijalnoj banci. Plan reorganizacije koji je kompanija u obavezi da ispuni za pet godina, dobio je konačno rešenje od Privrednog suda u februaru 2017.

Izvor: SEEbiz
Foto: agencijapanorama.rs

-