InHoReCa  in your country
SRBIJA
Hoteli
24.07.2019.

SRBIJA

Hotel Courtyard Belgrade City Center prvi pokrenuo "Food waste" program

U hotelu Courtyard Belgrade City Center su 22. jula predstavljeni rezultati projekta HotelKitchen koji se bavi borbom sa otpadom od ostataka hrane tzv. food waste-om.

Naime, ovaj prestonički hotel je naš prvi hotel koji se upustio u ovu "borbu" i kako naglašavaju - ovo je inicijativa koju su započeli kao lokalni brend, a ne nešto što je došlo kao direktiva iz Marriot International kompanije, kao i da su veoma ponosni na to.

Na konferenciji su prisustvovali: Robert Gasser generalni direktor hotela Courtyard Belgrade City Center, Olivera Škorić marketing menadžer hotela, Deni Porej, direktor WWF Adrije, Fabijan Peronja projektni službenik WWF Adrije, konsultanti na projektu: Robert Ripli, Ana Balić i Pantelija Pekić u ime kompanije Gastronomadi.

Srbija godišnje baca oko 250.000 tona hrane, dok ta brojka na teritoriji EU dostiže 88 miliona tona, od toga čak 40 miliona tona voća i povrća bačenog samo zbog nepravilnog izgleda, a sve to košta vrtoglavih 140 milijardi evra. Nepravilnim odlaganjem tog otpada ispušta se metan, izuzetno štetan plin, a uz to potrebne su ogromne količine zemljišta, vode i energije za proizvodnju te prekomerne količine hrane. Smatra se da je čak 70% biološke raznolikosti izgubljeno zbog krčenja šuma i prirodnih staništa da bi se prenamenili u farme i poljoprivredna zemljišta. Osim ekološkog problema, food waste predstavlja i društveni problem jer u jednu ruku bacamo hranu, a u drugu imamo gladne. Naime, trenutno na svetu imamo devet miliona gladnih, a čak 800 miliona na rubu siromaštva i gladi. Projekat je izvrsna prilika za hotele da podignu standarde u industriji te da budu zeleni pioniri u borbi s otpadom od ostataka hrane. Vrlo smo ponosni da su hotel Courtyard Belgrade City Center i hotel Esplanade u Zagrebu prvi krenuli sa programom, ali već sada imamo još zainteresovanih, izjavio je Fabijan Peronja iz WWF Adria.

Ovim projektom se jedan deo tog otpada i smanjio, o čemu su nas informisali generalni direktor hotela Courtyard Belgrade City Center, Robert Gasser i marketing menadžer hotela, Olivera Škorić: Predloženim rešenjima i savetima iz projekta, naš otpad smo uspeli da smanjimo za 12% i težimo velikoj brojci od 30% do kraja godine. Osim toga, uveli smo praksu razdvajanja otpada, ali i plaćanja odvoza jednog dela tog otpada koji se kasnije pretvara u kompost i koristi za prehranu životinja ili u poljoprivredi kao organsko đubrivo. Najveći izazov je podizanje svesti gostiju hotela na čemu intenzivno radimo, ali s obzirom na to da je naš hotel prvi hotel u državi koji se u saradnji sa WWF Adriom uhvatio u koštac s problemom ostataka hrane verujemo da će gosti to znati da prepoznaju i cene. Takođe, možemo se pohvaliti da smo u našem hotelu drastično smanjili korišćenje plastike, ali i da smo u procesu izbacivanja sve jednokratne plastike iz upotrebe, te smo recimo plastične slamke zamenili metalnim, papirnim i onim napravljenim od bambusa, pakovanje hrane za poneti se sada radi u ecofriendly kutijama... Naši gosti imaju priliku da svoja ekološka vozila napune u garaži hotela u EKO stanici. Zaista smo odlučni u nameri da uradimo sve kako bi obezbedili zdraviju sredinu za sve nas, a kasnije i našu decu.

Ekspert na polju gastronomije, u ime kompanije Gastronomadi, Robert Ripli je takođe rekao nešto više o samom projektu: Vrlo nam je drago da je Courtyard Belgrade započeo s odvajanjem različitih vrsta ostataka hrane, zatim i merenjem tih istih ostataka jer na taj način možemo pratiti naša postignuća, ali takođe i podižemo svest zaposlenih samog hotela. Najveći fokus su nam doručci jer je to pozicija na kojoj gosti sami određuju porciju i količinu hrane što nažalost rezultira ogromnim količinama ostataka hrane i iz tog razloga to je mesto gde najviše radimo. I nadalje ćemo se baviti implementacijom saveta i idejnih rešenja iz projekta u svakodnevno poslovanje hotela i nadamo se još većem smanjenju ostataka hrane, što ćemo moći i da potvrdimo brojevima dobijenim iz svakodnevnih merenja.

-