InHoReCa  in your country
SRBIJA
Hoteli
15.05.2019.

SVET

Hilton je najvredniji hotelski brend

Hilton je preuzeo vođstvo kao najvredniji svetski hotelski brend od hotelske grupacije Marriott International.

Prema najnovijem izveštaju "Brand Finance Hotels 50" kompanije Brand Finance, nezavisne konsultantske kuće za procenu vrednosti brenda, rast vrednosti brenda Hilton (za 17% na 7,4 milijarde dolara) u velikoj je meri podstaknut snažnim rastom prihoda u protekloj godini, što je učvrstilo vodeću poziciju brenda u industriji.

U međuvremenu, Marriott je pretrpeo smanjenje vrednosti brenda (za 8% na pet milijardi dolara), a snaga brenda pala je sa AAA na AA+. Marriott se suočio sa nekoliko izazova na severnoameričkom tržištu - od skandala hakovanja do stalnih problema sa svojim programima lojalnosti. U isto vreme, kombinovana vrednost Marriott-ovih brendova u okviru ovog izveštaja pala je za 30%, čime se Hiltonov brend u portfoliju plasirao na mesto najvrednijeg na svetu.

Savio D'Souza, direktor za vrednovanje u kompaniji Brand Finance, izjavio je: Hiltonov strateški pristup rastu brenda omogućio je da proširi svoj vodeći položaj kao najvredniji hotelski brend na svetu. U svojoj stogodišnjoj godini poslovanja, Hilton je dobro pozicioniran za još stotinu godina uspeha.

Kombinovana vrednost svih brendova Hiltona iznosi 14,7 milijardi dolara, što je skoro dve milijarde dolara više od portfolija Marriot-a (12,9 milijardi dolara). Hilton Worldwide Holdings ostvario je ukupan rast vrednosti brenda od 41%, što je snažan kontrast s portfolijom Marriott International-a koji je zabeležio pad od 30%.

Vrednost brenda Hilton u ovom rangiranju je skoncentrisana na šest brendova, u odnosu na pet iz 2018. godine, što je sveukupno uticalo na krajnji rezultat. Hilton je stalno podsećao na svoj program proširenja i planovima za hiljade novih soba i hotela, a kompanija ne pokazuje znake usporavanja u narednoj godini. Marriott nije prošao tako dobro, sa četiri brenda koji su izašli iz izveštaja Brand Finance Hotel 50 ove godine. Sa jednim novim učesnikom, Marriott sada ima 12 brendova u rangiranju, od kojih su mnogi ipak zabeleželi pad. Marriott-ova nedavna najava o ulasku na tržište rentiranja (home-rental market) je, međutim, obećavajući potez za povratak tržišnog udela od Airbnb-a i može doprineti povećanju vrednosti brenda u narednoj godini, navode analitičari ove konsultanstke kuće.

Portfoliji hotelskih grupacija Hilton i Marriott International su i dalje daleko ispred treće rangiranog Wyndham, koji je takođe pretrepeo pad od 8% u vrednosti brenda na 7,3 milijardi dolara.

Tri hotelske marke koje su ove godine najbrže porasle, dolaze iz Hiltonovog portfolija, a svaka je doprinela njegovom ukupnom rastu. Njihov impresivan učinak predvodio je Homewood Suites (vrednost brenda se povećala za 99% na 0,8 milijardi dolara), a slede ga Double Tree (79% na 2,1 milijardu dolara) i Hampton (78% na 3,2 milijarde). Ovim rastom se Double Tree pomerio sa 17. na sedmo i Hampton sa 10. na peto mesto u poslednjih godinu dana. Istovremeno, tri najbrže padajuća brenda (Westin - pad za 46%, Residence Inn - 46% i Sheraton - 44%) su iz Marriott-ovog portfolija.

Izvor i foto: insights.ehotelier.com

-