InHoReCa  in your country
SRBIJA
Hoteli
20.09.2018.

SAVETI: ŠTA SE ZAHTEVA OD MENADŽERA HOTELA

Dobar teoretičar, a i praktičar

jun, 2018.

Autor: Beat R. Viki
direktor B.H.M.S. Business & Hospitality Management School, Švajcarska
www.bhms.ch

Ugostiteljstvo je impresivna grana poslovanja jer pokriva sve oblasti savremenog menadžmenta. Štaviše, možete postati veoma uspešni ukoliko razumete oblast i, posebno, ako uživate u tome da učinite druge ljude srećnima. Za mlade ljude posebno, ovo je najčešće najbolji način da ostvare međunarodnu karijeru, što je vrlo ostvarivo ukoliko se poseduje odgovarajuće obrazovanje.

Činjenica je da cela poslovna oblast turizma raste iz godine u godinu. Turizam je nastavljao da raste čak i tokom svetske ekonomske krize proteklih godina. Ovo je lako objasniti činjenicom da biznis uopšteno postaje sve više međunarodni i da su stoga putovanja neophodna. Čak i ako je upotreba elektronske komunikacije u porastu, sastanci licem u lice su nezamenjivi. Pošto je ugostiteljstvo suštinski deo turizma, ono takođe neprekidno raste. Širom sveta se započinju novi projekti za izgradnju hotela i većina njih se uspešno završi.

Od perača sudova do generalnog direktora
Mnogi mladi ljudi maštaju o uspešnoj karijeri. Veoma često su im uzor direktori hotela koji su svoju karijeru započeli kao perači sudova. Ali, da budemo iskreni, u današnje vreme malo je takvih slučajeva. Danas dobrim obrazovanjem možete preskočiti i nekoliko stepenika u karijeri. Svakako, ugostiteljstvo je vrlo operativan tip biznisa i neophodno je znati sve faze i elemente poslovanja kako bi se razumeo posao upravljanja jednim hotelom. Uspešan menadžer obično ima bazično obrazovanje i iskustvo kao npr. konobar, glavni šef kuhinje, recepcioner i slično. Ako menadžer ne poznaje osnove poslovanja, ne može biti u mogućnosti da donosi ispravne poslovne odluke.

Iz ovog razloga svetski poznate škole za menadžment u hotelijerstvu uvek obezbeđuju spoj teorijske nastave i praktičnog iskustva. S jedne strane, ovo se nudi kroz praktične časove iz oblasti hrane, pića i fine gastronomije u okviru škole, a s druge, stručna praksa u hotelima predstavlja neophodan deo celog školskog programa. Ovako započinjanje karijere ne mora obavezno da predstavlja start od same baze, jer škola nudi sticanje iskustva i razumevanje poslovanja na kompromisan način.

Da li volite ljude?
“Dame i gospoda uslužuju dame i gospodu” je moto svetski čuvenog lanca hotela i ova izjava pogađa srž: hotelijeri rade s ljudima i njihov osnovni cilj je da gosti budu srećni i zadovoljni. Ovo je često veoma jednostavno, jer su, posebno hoteli, usredsređeni na goste koji su, došavši na odmor i zabavu, relaksirani i dobro raspoloženi.

Sve u svemu, uspešnog menadžera hotela odlikuju snažne lične kompetencije. On mora da bude u stanju da sagleda svoje goste, pročita im želje iz očiju, ali takođe mora se i zabaviti dok im izlazi u susret. Povrh svega, trebalo bi da možete ovo da učinite na sebi svojstven način, bez gubljenja sopstvenog identiteta. Ja svojim studentima uvek govorim: Od iskrenog osmeha u pravom trenutku nema jednostavnijeg načina da usrećite ljude u sferi ugostiteljstva.

Uspešnog menadžera hotela odlikuju snažne lične kompetencije. On mora da bude u stanju da sagleda svoje goste, pročita im želje iz očiju, ali takođe mora se i zabaviti dok im izlazi u susret.

Ugostiteljstvo obuhvata sve oblasti uslužne delatnosti
Ozbiljan i ugledan nastavni program za menadžment u hotelijerstvu obučava studente svim tehničkim veštinama potrebnim u hotelu, kao što je npr. posluživanje hrane i pića, veštine u kuhinji, održavanje soba, administrativni i poslovi na recepciji. Osim toga, potrebne su i osnovne menadžerske veštine. Uspešni menadžer hotela ima iskustva i u marketingu i prodaji, posebno u današnje vreme i kroz sve elektronske puteve komunikacije. Takođe, menadžment u oblasti ljudskih resursa, računovodstva i menadžmenta u finansijama su podjednako važni kao i menadžment u oblasti lanca snabdevanja ili osnovno poznavanje prava. Napredno poznavanje stranih jezika je od suštinskog značaja za komunikaciju sa što većim brojem gostiju.

Posedujući ovo sveobuhvatno znanje, hotelski menadžeri su kvalifikovali za sve vrste poslova u oblasti uslužnih delatnosti. Njihova glavna kompetencija – uspešan odnos sa gostima i klijentima – nudi im šansu za bilo koji sektor u oblasti, ako su voljni da uče o navedenim tehničkim veštinama.

Lične kompetencije – gorivo ka uspehu
Osim ozbiljnog obrazovanja, kako iz teorijskog znanja, tako i iz praktičnih veština, postoji mnogo osobenosti ličnosti koje su dodatno potrebne kako bi se razvila uspešna karijera. Samodisciplina, neophodan osećaj odgovornosti, posedovanje inicijative i spremnost – neka su od ličnih svojstava koje svaki menadžer mora da ima. Takođe, menadžer hotela mora da poseduje posebne komunikacione veštine jer se ugostiteljstvo u potpunosti odnosi na rad s ljudima: učiniti gosta zadovoljnim se zasniva na komunikaciji s njim. Ključ za uspeh leži i u komunikaciji sa ostalim hotelskim osobljem na isti uvažavajući način kao i sa gostima. Iz ovog razloga se u školi B.H.M.S izučavaju i ove teme kroz dodatne nastavne studentske projekte, prezentacije i timske radne zadatke.

Ulazak u ugostiteljski biznis sa uglednim obrazovanjem može definitivno da predstavlja glavni orijentir u vašem životu, a nudi vam pristup fascinantnom svetu usrećivanja gostiju uz minimum napora: potrebno je samo da budete prirodni.

O KOMPANIJAMA
BHMS – Business & Hotel Management School se nalazi u Lucernu, godišnje je pohađa 400 studenata iz 35 zemalja sveta na programima osnovnih BA, MBA i specijalističih studija. Prednost studiranja na BHMS je obavezna radna praksa na svakoj godini studija: 6 meseci nastava + 4 do 6 meseci plaćena radna praksa.
Egida International, Centar za školovanje u inostranstvu je ovlašćeni predstavnik fakulteta BHMS, kao i niza obrazovnih ustanova širom sveta – srednjih škola, fakulteta i škola jezika za odrasle i decu. Savetovanje za sve programe je besplatno u našim kancelarijama u Beogradu, Novom Sadu i Podgorici. Više informacija i kontakti na www.egida.rs