InHoReCa  in your country
SRBIJA
Hoteli
21.09.2018.

EDUKACIJA: ŠTA JE LINK BUILDING I KAKO DOBITI LINKOVE ZA TURISTIČKE SAJTOVE?

Dobar sadržaj i usluga – ključ uspeha

Autor: Milan Stojković

osnivač agencije Etourism Consulting
kontakt@milanstojkovic.com

Link building je skup raznovrsnih aktivnosti čiji je cilj dobijanje što više povratnih linkova ka sopstvenom sajtu. Link building je osnovni deo Off page SEO optimizacije sajtova koja je veoma značajna za rangiranje vašeg sajta na Gugl rezultatima pretrage. Drugim rečima, što više povratnih linkova sa drugih sajtova vode na vaš sajt - to će vaš sajt imati bolje pozicije u rezultatima Gugl pretrage.

Link building je uvek vruća tema, jer Gugl stalno ažurira i menja pravila o tome koji su dobri, a koji loši linkovi koje možete dobiti. Cilj je da dobijete što više dobrih linkova, bez loših.

Koji su dobri, a koji loši linkovi?
Ovo je posebna tema, ali ukratko, loši linkovi su svi oni koji nisu vama relevantni i prosto nema logike da ih imate na nekim sajtovima. Postoje zlonamerni sajtovi koje je Gugl okarakterisao kao loše i ako se vaš link nađe na njima, Gugl može da pomisli da i vaš sajt ima neke zlonamerne sadržaje po korisnike čim ovaj loš sajt linkuje na vas. To može rezultirati obaranjem vašeg sajta u rezultatima pretrage. Loši sajtovi su puni virusa i malvera, sa njih se često sprovode zlonamerne SEO aktivnosti (tzv. blackhat SEO) i često imaju maliciozne i eksplicitne sadržaje.

Loši linkovi su i oni koji nemaju veze sa vašom delatnošću i sadržajem vašeg sajta. Loše je ako, na primer, ka sajtu turističke agencije postoji link ka sajtu o zdravoj hrani ili o metaloprerađivačkoj industriji. Dobro je ako sajt agencije ima linkove na sajtovima turističkih organizacija, hotela, drugih agencija, turističkim blogovima…

Recipročni linkovi su, takođe, loši. To vam je u stvari ona stara dobra zamena linkova, po principu „stavi ti link ka nama na tvom sajtu pa ćemo i mi ka tvom“. Ovo je nekada prolazilo, ali više nije dobro nakon novijih Gugl ažuriranja.
Dobri su oni linkovi koje dobijete prirodnim putem, tako što neko sam, bez vaše reakcije, stavi link ka vama, prosto zato što želi. Cilj je imati što više povratnih linkova ka vašem sajtu, a što manje odlaznih (koji vode sa vašeg sajta na neke druge).

Kako doći do dobrih povratnih linkova?
Kvalitetnim sadržajem i/ili kvalitetnom uslugom!

Na primer, turističke organizacije mogu da kreiraju infografike kojima će prikazati statističke podatke o kretanjima turista u destinaciji. Treba omogućiti deljenje tog infografika embedovanjem koda koji sadrži link ka sajtu. To su sadržaji koji će portali vrlo rado preneti i ubaciće kod infografika sa linkom.

Ako su sadržaji korisni i zanimljivi ljudi će ih rado deliti na društvenim mrežama, ali će i linkovati na njih kada pišu na svojim sajtovima/blogovima.

Osim zahvaljujući dobrom web-sadržaju na sajtu, linkovi se mogu zaslužiti i dobrom uslugom u realnom vremenu. Tako hotel može dobiti dosta linkova ukoliko svojim gostima pruža fantastičnu uslugu i uvek nadmaši njihova očekivanja. Zadovoljni turisti će postavljati link ka sajtu hotela na forumima, u tekstovima koje budu pisali, na društvenim mrežama, specijalizovanim sajtovima…

Suština je, dakle, jednostavna - potrebno je da imate kvalitetan onlajn sadržaj i/ili vrhunsku oflajn uslugu. Dobar sadržaj i dobra usluga donose dobre linkove, a dobri linkovi donose dobre pozicije u rezultatima Gugl pretrage.

Četiri vrste vrednih linkova koje lako možete dobiti ka svom sajtu:
1. Forumi
Postoji nebrojano mnogo domaćih i stranih foruma na kojima se priča o putovanjima, pominje destinacija u kojoj se vaš hotel nalazi… Ne smete biti spameri, koji samo traže priliku da se promovišu. Morate postati aktivni članovi ovih zajednica. Pokušajte da pomognete ljudima korisnim savetima, nemojte u svakom svom odgovoru postavljati linkove. Učinite to u svakom desetom.

Što više povratnih linkova sa drugih sajtova vode na vaš sajt - to će vaš sajt imati bolje pozicije u rezultatima Gugl pretrage.

2. Komentari
Komentari su još jedna dobra taktika, ako se pravilno koriste. Na sajtovima o putovanjima možete ostavljati svoje komentare. Pre ostavljanja komentara mnogi od ovih sajtova nude mogućnost da unesete i adresu svog sajta uz ime, prezime i e-mail adresu. Na taj način će vaše ime (ili nadimak) kao autora komentara postati link ka vašem sajtu. Problem je što mnogi greše koristeći ovu taktiku i postaju previše napadni i dosadni.

Kako komentarisati? Nemojte često komentarisati na istom sajtu, budite umereni. Komentar neka bude dobar i koristan čitaocima teksta koji komentarišete. Ako u komentaru date vrednost za čitaoce, autor ili moderator neće obrisati vaš komentar i link će ostati. Nemojte ostavljati linkove i u samim komentarima, link već postoji u vašem imenu/nadimku, to je više nego dovoljno.

Linkovi u komentarima inače nemaju naročitu vrednost u očima Gugla, u poređenju sa linkovima u samom tekstu, ali ipak mogu znatno doprineti vašem rangiranju.

Nekada u komentarima ne morate uopšte postaviti link. Potrudite se da preko komentara stupite u kontakt sa blogerom, povežite se i kasnije mu ponudite da napišete neki tekst za njegov blog koji će sadržati i vaš link.

3. Gostujući tekstovi
Napišite tekst za drugi sajt i u njemu postavite link ka vašem sajtu. Deluje jednostavno, ali baš i nije. Gostujući tekstovi moraju da budu visokokvalitetni da bi bili objavljeni. Potrudite se da tekst bude zanimljiv i koristan.

Ukoliko vodite hotel, napišite tekst o svojoj destinaciji, dajte zanimljive i korisne informacije uz mnoštvo kvalitetnih fotografija (za koje imate pravo korišćenja). Negde pri kraju ili na sredini teksta napišite pasus o izboru smeštaja u destinaciji i postavite link ka svom hotelu. Nemojte zatim taj tekst slati na 50 adresa blogova i portala. Svaki blog je priča za sebe, svaki sajt ima svoj stil pisanja. Dobro istražite kakvi se tekstovi pišu na nekom sajtu i onda napišite tekst u stilu ostalih tekstova na tom sajtu.

4. Sponzorisani tekstovi
Zvanično Gugl nije baš srećan zbog sponzorisanih tekstova, ali se u praksi ovo dosta koristi. To možete učiniti na više načina… Možete napisati gostujući tekst i poslati ga blogeru. Ukoliko bloger ne želi da objavi tekst, ponudite mu određenu novčanu nadoknadu. Cene su različite i mogu se u našim uslovima kretati od 20 do 200 evra. Visina nadoknade zavisi od autoriteta tog bloga, njegove starosti, posećenosti… Tekstove možete pisati i za portale i magazine koji vrlo rado prihvataju ovakvu vrstu saradnje i već imaju spreman cenovnik za sponzorisane tekstove. Bitno je da se vaši tekstovi (i linkovi) nađu na tematski sličnim sajtovima – o putovanjima, turizmu, životu, kulturi, geografiji i sl.

Osim plaćanja novcem u turizmu postoji još jedna opcija – kompenzacija! Dajte blogeru/novinaru besplatan boravak u vašem hotelu u zamenu za tekst sa linkom. Ovo se u praksi izuzetno često radi. Ukoliko želite da dobijete vrhunski tekst izuzetno cenjenog blogera ili novinara popularnog portala verovatno ćete morati da im date i besplatan boravak (uz organizaciju izleta i raznih aktivnosti) i još dodatno platiti i određenu nadoknadu.

O agenciji
Milan Stojković je osnivač agencije Etourism Consulting koja se već šest godina bavi pružanjem usluga internet-marketinga isključivo u turističkoj delatnosti. U svom radu agencija je usmerena na rezultate i teži da svojim klijentima uvek donese maksimalan profit. U prevodu, agencija pomaže hotelima, apartmanima, agencijama da zarade više novca, a turističkim destinacijama da ostvare veću vidljivost i promociju njihovih manifestacija. Do sada je sa agencijom sarađivalo više od 50 zadovoljnih domaćih i stranih klijenata. Agencija je, takođe, posvećena i edukaciji i do sada je razne obuke i seminare prošlo više od 300 turističkih radnika u regionu.