InHoReCa  in your country
SRBIJA
Hoteli
13.12.2018.

EDUKACIJA: UVOD U OSNOVE SEO OPTIMIZACIJE

Da vas lakše nađu na Google

Da li znate koja reč/fraza je najtraženija na Google pretrazi u svetu? Pogađate - SEO. To je više nego dovoljan pokazatelj koliko je ovo važan deo slagalice u primeni interneta u turizmu.

Autor: Milan Stojković
osnivač agencije Etourism Consulting
kontakt@milanstojkovic.com

Ako vam to nije dovoljno, reći ću vam da su neki hoteli i apartmani sa kojima radim povećali broj direktnih rezervacija preko sajta i za 50%, zahvaljujući SEO optimizaciji. Kod nekih je to značilo povećanje prihoda za nekoliko desetina hiljada evra mesečno!

Šta je SEO optimizacija i zašto je bitna?
SEO je skraćenica, odnosno akronim engleskih reči Search Engine Optimisation i u prevodu znači optimizacija sajta za pretraživače, kao što su Bing i Yahoo, ali se prvenstveno odnosi na Google s obzirom na to da je ubedljivo najkorišćeniji u praksi, pa ćemo se i mi skoncentrisati na Google optimizaciju.

SEO u suštini predstavlja skup raznovrsnih aktivnosti koje predstavljaju optimizaciju neke internet-strane ili celog sajta kako bi taj sajt (ili neka pojedina strana tog sajta) bio što bolje pozicioniran na Google pretrazi za određenu ključnu reč ili frazu. Prostije govoreći, ako poznajete i aktivno primenjujete SEO tehnike na adekvatan način imate mnogo veće šanse da se vaš sajt nađe na prvoj poziciji Google pretrage za reč koju vi želite.

Ukoliko posedujete apartman u Novom Sadu, logično je da ćete želeti da budete što bolje pozicionirani za termine poput: „smeštaj u Novom Sadu“, „apartmani u Novom Sadu“, „smeštaj Novi Sad“, ali i „appartmants in Novi Sad“, „accomodation in Novi Sad“ i slično.

Prosečni turista danas svoje putovanje započinje na početnoj strani Google pretraživača. Turisti traže informacije o destinacijama, atrakcijama, smeštaju, ishrani, prevozu. Ako se vaša ponuda ne nalazi na prvoj strani pretrage onoga što njih zanima, to znači da jednostavno i ne postojite. Nemojte se varati da je u pitanju mali broj ljudi, u pitanju je čak 80% turista u svetu!

Nije tako lako biti na prvom mestu Google pretrage za mnoge termine za koje biste želeli da imate prvu poziciju. Negde je veoma teško biti i uopšte na prvoj strani pretrage, a ukoliko vas tu nema, onda smatrajte sebe nevidljivim, jer najveći broj korisnika uopšte i ne otvara drugu stranu rezultata Google pretrage.

Biti dobro pozicioniran na Guglu za određenu ključnu reč je bolje nego imati reklamu na nacionalnoj televiziji za vreme dnevnika, pa i od dobre Facebook reklame i Facebook strane sa nekoliko desetina hiljada fanova.

Kada turista nešto traži na Google, on to zaista želi, ne traži to slučajno, i verovatno je spreman da nešto kupi ili rezerviše. Nije isto kada se čovek uloguje na Facebook da bi četovao sa nekim i pri tom vidi tu negde i reklamu vašeg spa-vikenda u Vrnjačkoj Banji, i kada pretraži na Google termin „spa-vikend Vrnjačka Banja“. U drugom slučaju njega to zaista interesuje, i ako se vaš hotel nalazi u prvim rezlutatima pretrage možete očekivati da će doći do rezervacije. Na Google se nalazite na izvoru aktivne tražnje za onim što nudite, ako se dobro rangirate.

Još jedna velika prednost dobre pozicije na Google u odnosu na TV ili Facebook reklamu jeste da je potpuno besplatna, „samo“ treba da je zaslužite. Ipak, besplatno je samo privid, jer doći na prvo mesto Google pretrage za jaku ključnu reč i tu se održati iziskuje mnogo vremena i truda, a to sve košta.

Mnoge velike firme izjavljuju da ulaganje u pozicioniranje na web-pretraživačima ima veći udeo u rastu prodaje nego sve druge vrste marketinga zajedno! Praviti sajt koji niko ne može da pronađe preko Google i ostalih pretraživača nema nekog velikog smisla. Kako su online pretraživači primarni izvor poseta web-stranicama, upravo iz tog razloga dobro optimizovana stranica će imati veći broj poseta, što dovodi do veće prodaje, odnosno do više rezervacija, čitanja, zahteva… Osnovna SEO optimizacija je od velike važnosti za sajtove čiji je cilj da budu iole posećeni ili uspešni.

Šta treba znati o Google pretrazi?
Google je najkorišćeniji pretraživač na svetu. Ljudi koji koriste Google žele da pronađu određene informacije. Zato je osnovni cilj Google je da korisnicima dostavi tačno one informaciје koje su im potrebne. Da bi se ovo postiglo, Google konstantno unapređuje sistem pretrage i sve se više trudi da zaista „razume“ ono što mi želimo da nađemo kada nešto ukucamo u polje za pretragu. Na primer, ako pretražimo „kafa u Beogradu“, Google pokušava da razume da li nas interesuje fabrika kafe iz Beograda, prodavnica kafe ili prijatna mesta u gradu u kojima se može popiti dobra kafa, i na osnovu tog razumevanja nam dostavlja relevantne podatke. Google teži da nam da najbolje moguće podatke, jer ako korisnici ne dobijaju ono što traže okrenuće se nekim drugim pretraživačima, a to bi značilo propast za kompaniju. Zato, imajte na umu da morate biti zaista kvalitetan i relevantan rezultat pretrage za određeni upit ako se želite naći na prvoj stranici.

Turisti traže informacije o destinacijama, atrakcijama, smeštaju, ishrani, prevozu. Ako se vaša ponuda ne nalazi na prvoj strani pretrage onoga što njih zanima, to znači da jednostavno i ne postojite.

Treba znati da Google (kao i ostali pretraživači) ne vide vaš sajt onako kako ga vide posetioci. Google posmatra i čita sajt kroz html kod. Tajna SEO nauke je u html kodu koji nije vidljiv za ljude, ali za “spiders” (spajdere) pretraživača jeste pa je bitno da html kod bude optimizovan i bez grešaka. Naime, svaki internet-pretraživač, pa i Google, redovno pretražuje internet sa sopstvenim robotizovanim pretraživačima, tzv. paucima (spiders), koji indeksiraju celokupan internet.
Google je, kao što je već rečeno, sve bolji u razumevanju onoga što ste vi napisali na nekoj internet-strani, međutim, ukoliko mu kvalitetnom optimizacijom i urednim kodom pomognete u razumevanju sadržaja vaše strane, tada su i šanse da se ta strana nađe na visokim rezultatima pretrage za određenu ključnu reč.

Veoma je bitna učestalost indeksiranja sajtova. Kod mladih sajtova Google šalje “spajdere” jednom mesečno, pa i ređe. Ukoliko Google primeti da se novi sadržaji na tom sajtu češće postavljaju, onda će ga “spajderi” češće posećivati, pa će se uneti sadržaj brže nalaziti na rezultatima pretrage, a generalno će čitav sajt, zavisno od kvaliteta postavljenog sadržaja, imati bolju pozicioniranost na pretraživaču za različite ključne reči.

Ukoliko se, međutim, desi da prilikom ponovne posete “spajdera” sajtu nema nikakvih novih sadržaja, tada će ponovno indeksiranje tog sajta biti još ređe, a Google će sajt smatrati manje relevantnim. Kod starijih sajtova, koji svakodnevno imaju više novih tekstova (kao što su portali) indeksiranje se vrši na dnevnom nivou.

On page i Off page optimizacija
SEO optimizacija ima dva osnovna dela, koji se u suštini potpuno razlikuju, a to su: On page i Off page optimizacija.

On page optimizacija je deo na koji vlasnik sajta može najviše da utiče. On page optimizacija predstavlja skup akcija koje su usmerene na način kreiranja, postavljanja i rasporeda sadržaja na saju, na kvalitet html koda, izbor domena, ključnih reči i slično. Dakle, prostije govoreći, to je sve ono što je vezano za naš sajt i što mi možemo menjati, sa ciljem da sajt što bolje prilagodimo Google za određene ključne reči.

Off page optimizacija, kao što joj i sam naziv govori, nema mnogo veze sa sadržajem samog sajta, i predstavlja aktivnosti koje se odvijaju van sajta, odnosno na internet-stranama nekih drugih sajtova u cilju bolje optimizacije vlastitog sajta. Prostije rečeno, off page optimizacija predstavlja izgradnju linkova koji će sa drugih sajtova voditi ka sajtu za koji se radi optimizacija. Ova aktivnost je poznatija još kao link building.

Za kraj još potrebno je dodati da se SEO ne događa preko noći, za dobru optimizaciju su potrebni meseci. Da biste poznavali SEO morate stalno pratiti dešavanja iz ove oblasti, jer su promene veoma česte i dinamične. Google stalno menja faktore koji utiču na rezultate pretrage, a sve u cilju da bi korisnicima koji nešto traže dao što bolje rezultate. Zbog toga se često dešava da ono što je bilo poželjno raditi prilikom optimizacije već nakon mesec dana treba izbegavati.

O agenciji
Milan Stojković je osnivač agencije Etourism Consulting koja se već šest godina bavi pružanjem usluga internet-marketinga isključivo u turističkoj delatnosti. U svom radu agencija je usmerena na rezultate i teži da svojim klijentima uvek donese maksimalan profit. U prevodu, agencija pomaže hotelima, apartmanima, agencijama da zarade više novca, a turističkim destinacijama da ostvare veću vidljivost i promociju njihovih manifestacija. Do sada je sa agencijom sarađivalo više od 50 zadovoljnih domaćih i stranih klijenata. Agencija je, takođe, posvećena i edukaciji i do sada je razne obuke i seminare prošlo više od 300 turističkih radnika u regionu.
-