InHoReCa  in your country
SRBIJA
Hoteli
03.04.2019.

U razgovoru sa revenue menadžerima: Jelena Nikolić, IN Hotel, Beograd

Baziramo uspeh na zadovoljstvu gosta

Razgovarala: Milica Milutinović, milica@instore.rs

Revenue Management u Srbiji karakteriše se ubrzanom tendencijom rasta u svakodnevnom poslovanju hotelijera. Može se reći da RM poprima značajne razmere u poslednjih nekoliko godina, prateći praksu zemalja Evrope i regiona. Za to su, prvenstveno, zaslužne inostrane kompanije u Srbiji kojih ima sve više, a koje su doprinele modernizaciji poslovanja i predstavile RM kao ozbiljno oruđe za opstanak na tržištu. Konkretno u hotelijerstvu, dolaskom internacionalnih hotelskih lanaca primećuje se i novi pristup organizaciji, kao i upravljanju, planiranju i kontroli poslovnih rezultata. Bio bi to ukratko osvrt na ovu sferu hotelskog poslovanja revenue menadžera novobeogradskog IN Hotela, Jelene, a naše sagovornice u ovom broju.

Iako je RM karakterističan za već etablirana inostrana preduzeća sa dugom istorijom poslovnih aktivnosti, IN Hotel Beograd, kao primer hotela koji nije u lancu, već 13. godinu u kontinuitetu održava stabilan nivo poslovanja u odnosu na konkurenciju prateći trendove ekonomski stabilnih zemalja i ističući brojne inovacije, a među njima i revenue management, dodaje ona.

Kako nam dalje objašnjava, komunikacija sa kolegama je od izuzetne važnosti i neophodna je pre svega u cilju razmene informacija bitnih za formiranje pravih cena u datom momentu. Dodaje još da je prilikom određivanja cene neophodno uzeti više faktora u obzir, dok najbitniji činilac varira u zavisnosti od perioda u toku godine, zauzeća ili nekog događaja koji je važan i rezultira povećanom tražnjom za smeštajnim kapacitetima.

Business intelligence je generator velikog broja podataka i često nam koristi kako bismo pravilno formirali cene, determinisali konkurenciju i pruža nam mogućnost formiranja strateških planova. Neophodan je u izvršenju poslova RM-a jer se tolika količina informacija ne može obraditi, a da se pri tome ne potroši izvesno vreme. Naš hotel se oslanja na Travel Click, što je validna Business Intelligence platforma, kao i na ostale platforme koje u osnovi služe drugim poslovima, ali pružaju određene alate kojima se ostvaruje svrha business intelligence. Odluke donosimo svakodnevno, što se i očekuje u hotelijerstvu gde su cene dinamične, a tražnja nestabilna, kaže naša sagovornica.

Odluke donosimo svakodnevno, što se i očekuje u hotelijerstvu gde su cene dinamične, a tražnja nestabilna.

Vrlo je važno, prema njenim rečima, pravilno odrediti konkurenciju da bi se strategija mogla oformiti u pravom smeru. Takođe kaže da ako se konkurencija ne odredi kako treba, vrlo je verovatno da će se buduće poslovanje hotela dovesti u pitanje. Na osnovu pokazatelja o hotelima sličnih karakteristika, kao što su lokacija, kategorizacija, smeštajni i drugi kapaciteti, mogu donekle da odrede svoju performansu u odnosu na njih. Neminovno je da se uspeh našeg hotela meri u odnosu na druge hotele, ali mi nastojimo da baziramo naše uspehe na nivou zadovljstva gostiju i na učestalosti njihovih ponovnih dolazaka, naglašava Jelena.

Svesna je da uloga OTA kanala ima tendenciju rasta i da on daje svoj doprinos hotelijerima, ali je neophodno da hotel povede računa i o direktnoj prodaji, jer se tako na najefikasniji način ostvaruje optimalni prihod hotela. Kaže nam da su korporativni klijenti najvažniji za ostvarenje strategije njihovog hotela: S obzirom na to da smo mi specijalizovani business hotel i broj poslovnih klijenata prevagnjuje u odnosu na leasure segment, neophodno je održavati neprekidnu saradnju sa korporativom i vršiti direktnu prodaju uz različite pogodnosti.

Prema njenom mišljenju, tehnologija će u budućnosti imati veliki uticaj na razvoj RM-a, ali ga svakako neće zameniti. Ljudski faktor u obavljanju poslova RM-a ostaće neizostavan, dok će se njegovo delovanje olakšati primenom novih tehnoloških rešenja. Unapređenjem tehnologije, možemo očekivati olakšan posao revenue menadžera u daljoj budućnosti, sigurna je ona.

-