InHoReCa  in your country
SRBIJA
Hoteli
02.10.2019.

SVET

Amsterdam uvodi dodatne takse za posetioce

Holandska prestonica će uvesti dodatna tri evra za noćenje u ovom gradu, što znači da će taksa za noćenje u hotelu sa jednom zvezdicom biti veća nego noćenje u nekoj drugoj prestonici u hotelu sa pet zvezdica.

Dvokrevetna soba sa zajedničkim kupatilom ima taksu od 16 evra po noćenju i dodatna tri evra po osobi za jedno noćenje, a u Berlinu u luksuznom hotelu noćenje u dvokrevtnoj sobi iznosi 12 evra.

U hotelu sa pet zvezdica u Rimu taksa iznosi 14 evra, što je trenutno najviše u Evropi, ali i to će biti manje od takse za noćenje u hotelu sa jednom zvezdicom kada Amsterdam uvede povećanje turističkog poreza.

Veliki broj posetioca doprinosi velikim troškovima za održavanje grada bezbednim i čistim, kao i održavanje javnom prostora poput trotoara, keja, mostova i ulica u dobrom stanju, rekao je portparol Amsterdama.

Povećanje turističke takse najavila je i Venecija i to u visini od 10 evra za one koji dolaze samo na jedan dan, a za one koji ostaju da prenoće neće važiti uvećanje.

Gradovi koji se takođe bore sa prevelikim brojem turista su Barselona i Dubrovnik, ali oni nisu najavljivali porast cena turističkih taksi, piše CNN Travel.

foto:depositphotos

-