InHoReCa  in your country
SRBIJA
Događaji
01.10.2019.

AKTUELNO

Srbija i svet proslavljaju Međunarodni dan kafe

Svetski dan kafe ustanovljen je 2015. godine u Milanu, kada se 77 država članica Internacionalne organizacije kafe dogovorilo da na ovaj dan promovišu poštenu trgovinu kafom i podrže milione farmera koji gaje ovu aromatičnu biljku.

Kafa se danas gaji u preko 50 država širom sveta, a potekla je iz oblasti Kafa u Etiopiji, po kojoj je i dobila naziv. U Arapskom svetu se smatrala biljkom neprocenjive vrednosti i pazilo se da niko ne otkrije tajnu napitka koji se od nje spravljao. Međutim, kao što nijedna tajna ne može da se sačuva i ova biljka je našla put do drugih zemalja i podneblja.

”Zeleno zlato” ili ”crnu kralјicu” kako je od milјa zovu, Evropljani su otkrili tek u 17. veku. Kažemo tek, jer se na našim prostorima ovaj napitak pojavio mnogo pre nego što su ga venecijanski trgovci doneli na Stari kontinent. Čak, Beograd može da se podiči prvom kafanom u Evropi iz 1521. godine, u kojoj se služila domaća, turska kafa.

Kafa je sastavni deo naše kulture, a najčešće i dalje pijemo baš tu domaću kafu, spremljenu bez dodataka šećera ili mleka. Voda, džezva i “dvaput prevrivena”-dva ključa- starinski su, provereni recept za užitak u omiljenom napitku. Vremenom se i kod nas ponuda kafa menjala i širila, prilagođavala potrebama i ukusima potrošača.

Doncafé je poznat po tradicionalnim kafama i već dugi niz godina je prvi izbor ljubitelja kafe. Široki portfolio njihovih proizvoda već godinama je izbor pravih ljubitelja kafe. Na naše tržište, osim dobro poznatih Minas, Moment i Strong, uveli su i jedinstvene, nove kategorije tradicionalne kafe. Za sve one koji prate trend zdravijih odluka i vode računa o životnim navikama tu je Doncafé Green active, kafa sa 30% više antioksidanasa, jedinjenja koja su najbolji saveznici zdravlja našeg organizma. Takođe, prvi put su kod nas uveli i oznaku Single Origin u kategoriji tradicionalne kafe. Single Origin je važna oznaka koja potvrđuje geografsko poreklo kafe, svedoči o tome da ona potiče iz jedinstvenog okruženja, iz jedne zemlje, regije ili sa jedne plantaže. U svojoj ponudi Donacafé ima kafe jedinstvenog geografskog porekla sa područja Ugande, Kolumbije, Hondurasa i Brazila, koje će obogatiti vaše trenutke i oduševiće najzahtevnije obožavaoce kafe.

Zato uzmite svoju šoljicu u ruke i proslavite Internacionalni dan kafe!

-