InHoReCa  in your country
SRBIJA
Događaji
27.11.2019.

NA LICU MESTA

Prvi šumadijski festival rakije u Kragujevcu 5. decembra

Prvi šumadijski festival rakije biće održan u hotelu Kragujevac 5. decembra od 10 do 20 sati, a dodela nagrada sa drugog zvaničnog ocenjivanja kvaliteta rakije, koji je prethodno održan 4. novembra, počeće u 13 sati.

Zabeleženi rast spoljnotrgovinskog suficita jakih alkoholnih pića od 75%, za devet meseci ove godine, dobar je pokazatelj reformi koje su sprovedene u ovoj oblasti, rečeno je u Privrednoj komori Srbije.

Miroslav Miletić, savetnik predsednika PKS je na konferenciji za novinare istakao značaj dobijanja geografske oznake "Šumadijska šljivovica", koji je priznat rešenjem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od 5. avgusta ove godine.

Proizvodi koji imaju karakteristike koji su uslovljeni geografskim podnebljem, zdravom životnom sredinom, znanjem i odlikama ljudi sa tog područja se obeležavaju geografskom oznakom. Ovlašćenom korisniku te oznake se garantuje prednost u odnosu na konkurenciju. To je prvo rešenje u ovoj oblasti gde je geografska oznaka 'Šumadijska šljivovica' upisana u registar koji se vodi kod Ministarstva. Odlika ove oznake pored ostalih je da ona pripada svim korisnicima koji su uradili proizvod po propisanoj dokumentaciji, rekao je Miletić.

Festival organizuje Regionalna asocijacija proizvođača iz Kragujevca, u saradnji sa PKS, Regionalnom privrednom komorom Kragujevac, gradom Kragujevcem, Regionalnom agencijom za ekonomski razvoj, Centrom za ruralni razvoj i gradskom turtističkom agencijom.

-