InHoReCa  in your country
SRBIJA
Događaji
05.08.2019.

NA LICU MESTA

Održan šesti salon vina u zlatiborskom hotelu Mona

Ljubitelji vina, 3. avgusta u prostoru kongresnog centra Koledo, hotela Mona na Zlatiboru, na sada već tradicionalnom Salonu vina, mogli su da uživaju u raznovrsnoj selekciji domaćih i stranih vina, ali i da se zabave uz zanimljive radionice i muzički program.

Ovogodišnji, šesti po redu Salon vina okupio je predstavnike HoReCa sektora iz zemlje i regiona, kao i brojne turiste, posetioce Zlatibora i stanovnike okolnih opština.

Posetioci su mogli da prisustvuju nekoj od radionica. Na prvoj radionica Naizgled nespojivo, somelijer Nikola Bogićević otkrio je tajne svog umeća i prezentovao kako određena hrana, koja na prvi pogled deluje nespojivo sa vinom, zapravo tek uz ovaj napitak dobija posebnu čar. Na radionici Voće u flaši, predstaviljene su četiri rakije brenda Stara Sokolova, a isto tako ljubiteljima ovog pića i brenda bio je na raspolaganju užitak u degustaciji ove rakije, kao i mogućnost da razmene iskustva i popričaju sa njenim proizvođačima. Na poslednjoj radionici, Vuk i mehurići su predstavljena prenušava vina Vinarije Kovačević.

Nekoliko godina u nazad, hotel Zlatibor Mona je prepoznala značaj uključivanja lokalnih dobavljača u ponudu hotela kao bitan element lokalnog održivog razvoja, ali i jedinstvene ponude, a to isto je ispratila i podržala TO Zlatibor. Sam koncept, u svetu poznat kao Slow Food koncept (negovanje proizvodnje tradicionalnih namirnica i jela, upakovano na moderan način) jeste pravac u kojem hotel Mona i TO Zlatibor žele da se gastronomska ponuda hotela i Zlatibora razvija, napomenuli su iz organizacije.

Prvi projekat sa ovakvim konceptom je Planinski doručak realizovan od strane Regionalne razvojne agencije Zlatibor i finansiran od strane USAID-a, a tome se potom priključila i novootvorena zlatiborska mlekara Naša Zlatka.

U predstojećem periodu, plan je osnivanja tzv. Zlatiborske Convive (lokalanog udruženja za razvoj i negovanje proizvodnje tradicionalnih namirnica i jela), koja treba dodatno da afirmiše ovaj značajan koncept i time pomogne lokalnim proizvođačima u plasmanu svojih proizvoda kako na lokalnom, tako i na regionalnom i međunarodnom nivou.

-