InHoReCa  in your country
SRBIJA
Događaji
07.10.2019.

AKTUELNO

Obeležen Svetski dan vranca

Više od 28.000 hektara vinograda trenutno se nalazi u Makedoniji, a od toga je 11.000 hektara pod sortom Vranac, istaknuto je na konferenciji u Skoplju koja se održava povodm Svetskog dana Vranca.

Konferenciji, koja se prvi put održava u Makedoniji i koju organizuje udruženje „Vina Makedonije“, takođe su prisustvovali gosti iz Bugarske, Velike Britanije, Rumunije, Grčke, Albanije, BiH, Kosova, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, SAD, Singapura, Libana, Novog Zelanda, Nemačke.

To je velika sorta vina koja ima potencijal da stoji rame uz rame sa već utvrđenim i dobro poznatim "Cabernet Sauvignon" ili "Merlot" i uživa međunarodnu reputaciju. Sada je pravo vreme da se posvetimo regionalnoj komponenti i onome što nas čini drugačijim, jedinstvenim i omogućava nam da zaslužimo mesto u globalnoj vinskoj industriji upravo kroz ovu važnu inicijativu - „Svetski dan vranca“. Cilj je, ne samo naše zemlje, već i svih zemalja koje su danas ovde da imaju koristi od promocije vina, kao i da otvorimo vrata za druge autohtone sorte na svetskom tržištu, istakao je Svetozar Janevski, predsednik udruženja "Vina iz Makedonije".

Ukupna proizvodnja vina u Makedoniji kreće se od 115 do 125 miliona litara. Od toga, oko 80 miliona završi na stranim tržištima, sa godišnjim prilivom deviza od 50 miliona. Vino u flašama postepeno preuzima najveći udeo vina kao deo ukupnog izvoza. Pored tradicionalnih zemalja u koje Makedonija izvozi vina poput Nemačke, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, povećan je i izvoz u Sjedinjene Države, Kanadu, Kinu i Japan.

-