InHoReCa  in your country
SRBIJA
Događaji
11.06.2019.

FRANCUSKA

Mlekoprodukt - predstavnik Srbije na međunarodnom sajmu sira

Na Internacionalnom sajmu sira Mondial du Fromage, održanom nedavno u Turu u Francuskoj, oboren je Ginisov rekord sa najvećim platoom sira dužine 161 metar.

Na njemu se nalazilo tri tone sira iz 20 različitih zemalja, a jedini predstavnik Srbije bila je kompanija Mlekoprodukt sa sirevima od kravljeg mleka i sa tvrdim sirom od ovčijeg mleka. Oko 1.000 posetilaca imalo je priliku da, tokom tri dana sajma, degustira 952 vrste sira.

Na sajmu je, u saradnji sa Interanacionalnim udruženjem sirara održano i svetsko takmičenje za najbolji sir, dok je Srbija imala i svog predstavnika među 135 sudija.

Prilikom degustacije i ocenjivanja upoznali smo se sa nekim od najspecifičnijih aroma sira iz Italije, Belgije, Brazila, Japana, Izraela i mnogih drugih zemalja. I u tome jeste najveća prednost ovog sajma, jer predstavlja mesto sastajanja najvećih profesionalaca iz ove oblasti mlekarske industrije, kao i priliku za razmenu informacija o inovacijama na tržištu sira, rekla je Bojana Momčilov, iz Mlekoprodukta.

Tokom sajma bilo je održano i tradicionlno zasedanje Internacionalnog udruženja sirara, čiji je Srbija član od januara ove godine. Njegov predsednik Rolan Bartelemi kaže da je poziv našoj zemlji da učestvuje deo aktivnosti koje udruženje u okviru ovog partnerstva sprovodi.

Bio sam u Srbiji u više navrata, probao srpske sireve i mislim da im je mesto među renomiranih proizvođačima koje smo imali priliku da upoznamo na ovogodišnjem sajmu. Cilj gilda je promovisanje kulture konzumiranja sira i siraske delatnosti, a ovo je samo jedna od aktivnosti koje u toj misiji primenjujemo, istakao je Bartelemi.

Mondial Du Fromage je jedini sajam u Francuskoj posvećen isključivo siru i mlečnim proizvodima koji privlači izlagače i posetioce iz celog sveta.

-